Hekta på reising – favorittreisemål!

Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires er som en europeisk storby, ikke ulik Paris, faktisk. Det må likevel sies at menneskene der er veldig annerledes enn det jeg opplevde Pariserne. Argentinere er høflige, hjelpsomme og glade i å prate. Det er en stor fordel om du prater spansk, men de vil også gjøre så godt de kan på engelsk om de må. Byens kafeer og restauranter har stort sett wifi med varierende grad av funksjonalitet, men stort sett får du sjekket e-post, facebook og lastet opp noen bilder. Skype funker gjerne best på hosteller og hoteller, og ikke fullt så bra på kafe.

San Telmo er Buenos Aires`svar på gamlebyen. Dette strøket er noe mindre moderne, men har utallige koselige kafeer og ikke minst; markedet som foregår rundt Plaza Dorrego hver søndag er verdt å få med seg. Andre dager utgjør plassen ett samlingspunkt for kaffe og øltørste, lokale så vel som turister, og her vil du

Tango på Plaza Dorrego
Tango på Plaza Dorrego

garantert oppleve ett live Tangoshow – helt gratis. Det kan likevel være både hyggelig og snilt å slenge noen pesos i hatten til danserne mellom slagene. I San Telmo finner man også restauranten Don Ernestro, som da jeg var der hadde ett norsk flagg hengende utenfor. Biffen var god, vinen var billig (og glassene store) og hele restauranten er dekorert med hilsener som gjester har skrevet  – rett på veggen med tusj eller penn.

La Boca er kunstnerstrøket, og ett område man skal ferdes i med litt forsiktighet. El Caminito de La Boca er så og si helt trygg da den er en stor turist attraksjon, men beveger du deg bort fra den bør lommebøker og andre verdisaker passes godt på. Ett triks som lommetyver og kjeltringer gjerne bruker (dette kan gjelde overalt i byen) er å kaste noe illeluktende på sekken/vesken din, før de stormer til for å hjelpe deg. Og før du aner ordet av det har du mistet både sekk, veske – med alt innhold.

El Caminito de La Boca
El Caminito de La Boca

El Caminito de La Boca byr på masse grafitti, fargerike små hus og gatemusikkanter – og dansere. De er imidlertid ikke redd for å be om penger for absolutt alt, og gir du en liten slant kan du fort få beskjed om at det er for lite. Her gjelder det å ikke være naiv nordmann, men ignorere de frekke eller bedende kommentarene.

Centro, eller sentrum er hvor du finner El Obelisco og Plaza 5 de mayo hvor Casa Rosada ligger. Avenida 9 de julio er verdens kanskje største vei, med 9 felt i begge retninger. Vakkert belyst om kvelden, noe strevsom på dagtid, spesielt i varmen. I sentrum ligger en av de eldste restaurantene i Buenos Aires som tilbyr show og middag. Prisene er høye, men for noen vil det være verdt å ta turen. Cafe Tortini som den heter oppfordrer alle til å bestille bord til showet innen kl 12 dagen i forveien.

En liten demonstrasjon på Plaza 5 de mayo
En liten demonstrasjon på Plaza 5 de mayo

Palermo fremstår som Buenos Aires`”posh strøk”. Bydelen er moderne og det bugner av gaterestauranter og koselige kafeer. Her kan man også shoppe, dog ikke til den billigste prisen, men butikkene er fancy og man får den hjelp man vil ha uten at det blir slitsomt. Palermo huser også en av de mest anerkjente biffhusene i

Fortauskafe i Palermo
Fortauskafe i Palermo

Buenos Aires; Don Julio. Man må være tidlig ute for å reservere bort, men om man møter opp får man en estimert ventetid og kan gå og ta en ventepils på en av barene i nærheten. Vær obs på at når du bestiller biff så er det det du bestiller, ikke noe mer. Tilbehør bestilles ved siden av.

Ricoleta. Bydelen jeg ikke tilbrakte spesielt mye tid i. Men her finnes den store Ricoleta kirkegården hvor graven til Evita befinner seg. Graven i seg selv er ikke så spesiell, men opplevelsen av å vandre rundt og kikke er fin. Bare husk vann, det blir fort varmt på en solskinnsdag. IMG_0542

 

 

 

 

IMG_0541

 

Generelt: man skal være obs når man er på tur, også i Buenos Aires selv om byen er relativt trygg. Bær rygsekk med verdisaker foran, og dersom noen kommer for å hjelpe deg, vise deg noe eller spørre om noe – vær på vakt! Se også opp for hundebæsj i gatene, pose virker ikke å være like vanlig. Strøm og stikkontakter varierer litt, men man kan stort sett bruke norske kontakter og strømmen varierer fra 110 til 220 volt. Vannet i springen bør kanskje ikke drikkes (noen sier man kan det i de store byene), men å pusse tenner går helt fint. Pesosen er per i dag (januar 2014) ca samme verdi som den norske kronen, det er altså enkelt å forholde seg.